Libelle november 2011 Kerststress

Link naar website van Libell

libelle eindejaar 2011 'stress voor kerst'

Kerststress

EIndejaar 2011

Stress voor kerst?

Verscheurende cadeautwijfels, een overvolle kerstagenda, aangebrande ovengeurtjes tijdens het feestdiner? Vijf lezeressen vieren eindejaar zónder die kopzorgen, met dank aan Libelle's stresscoach!

Stresspiek 1 - De uitpuilende kerstagenda

"Persoonlijke kerstkaartjes op tijd versturen, de verplichte bezoekjes aan de grootouders en de rest van de familie... Het maakt van eindejaar een periode met deadlines en een race van hot naar her. Hoe maak ik mijn kerstagenda overzichtelijker?" (Tamara - 35)

Tips

. Beter een eenvoudig kerstkaartje dan helemaal géén. Ga niet krampachtig op zoek naar originele kaarten en/of wensen: vaak stel je kaartjes schrijven om die reden uit - zelfs tot het te laat is. Een gezinsfoto met achterop een traditionele kerstwens komt heel leuk over. En: hou een adressenlijst bij en doe je kaartjes tijdig op de post.

. Denk niet 'ik moet', maar liever 'ik wil'. Zie familiebezoekjes niet als een verplichting - ik moet naar oma, maar zeg tegen jezelf dat je je grootmoeder wilt, mag of kunt bezoeken. Dat creëert een mentale vrijheid waardoor je die bezoekjes vanzelf fijner gaat vinden. Of: de kracht van positief denken!

. Schrap minder belangrijke afspraken. Kijk welke afspraken en bezoekjes je zelf belangrijk vindt, en welke je liever niet doet. Heb je ieder jaar rond kerst de gewoonte om af te spreken met die ex-collega, maar mondt die date steevast uit in geroddel en gezeur, dan kun je dat beter uitstellen tot een eindje na nieuwjaar...

Stresspiek 2 - De zoektocht naar het perfecte geschenk

"Ik vind de eindejaarsperiode de gezelligste periode van het jaar. Ik wil dan ook de perfecte cadeaus scoren voor mijn familie en vrienden. Maar wat is het ideale geschenk? Daarover nadenken alleen al geeft me stress, en die piekt als ik me daadwerkelijk in de shoppende massa moet storten." Katrien (32)

Tips

. Maak van kerst géén cadeautjeswedstrijd. Het doel van cadeautjes geven is mensen plezieren, laten merken dat je aan hen denkt. Het draait om de attentie, niet om het prijskaartje. Te dure cadeaus geven brengt mensen soms zelfs in verlegenheid, omdat ze niets gelijkwaardigs kunnen of willen terugdoen.

. Smaken verschillen. Dring geen cadeaus op die jij leuk vindt, maar koop je geschenk in functie van de interesses van de andere. Kookt je broer graag, heeft je moeder een favoriete auteur...? Hierover nadenken en op voorhand lijstjes maken, helpt.

. Winkel in het nu. Laat je niet afleiden en opjagen door de drukte in de winkels, observeer rustig het aanbod en kijk wat je allemaal leuk vindt. Richt je aandacht op wat je nú allemaal ziet en hoort, in plaats van te denken aan wat je allemaal nog móet kopen. Stop met piekeren over het perfecte cadeau, en negeer de mening van anderen. Ook zo verminder je de cadeaustress: laat je cadeautje in de winkel inpakken, dan hoef je dat op kerstavond niet meer zelf te doen. Bestel je kerstcadeaus - tijdig! - online.

 

Stresspiek 3 - Het gevecht met de kerstkalkoen

"Op kerstavond vorig jaar maakte ik een culinaire nachtmerrie mee: ik had de lat veel te hoog gelegd, en heb de hele avond staan zweten en zwoegen in de keuken. Dit jaar wil ik géén stress, maar hoe hou ik het niveau feestelijk, en toch gezellig?" Sylvia, 36 jaar

Tips

. Plan én delegeer. Lijst je to do's op en zet ook je aankopen op voorhand op papier. Schakel tijdens de voorbereidingen het hele gezin in: je partner doet bijvoorbeeld de aankopen, de kinderen kunnen je helpen met de aperitiefhapjes, of de tafel dekken en versieren... Zo hou je hen ook betrokken en beschik je over een enthousiaste en gemotiveerde jonge crew!

. Kies voor eenvoudige gerechten. Kerstavond draait allereerst om gezellig samen zijn. Maak je menu niet te ingewikkeld en kies voor je persoonlijke succesgerechten. Een handige timesaver is je gerechten op voorhand maken; dat lukt prima met ovenschotels, soep of een koud voorgerecht...

. Maak een takenlijst. Zet alle taken - ook de kleinste, zoals wortels raspen, checken of er nog kaneel is... - op papier, zo krijg je meer rust in je hoofd en kun je je makkelijker op je eigenlijke taak concentreren. Paniek, twijfel of stress zorgen alleen maar dat je verstrooider te werk gaat, en net dan maak je de meeste fouten.

. Plan reservetijd in. Denk je een uur nodig te hebben voor een gerecht, plan dan anderhalf uur in. In het beste geval hou je dan wat meer tijd over voor je feestlook, of om alvast rustig een aperitiefje te drinken voor de gasten arriveren...

 

Stresspiek 4 - Naar bed of niet naar bed

"Kerst vieren we het liefst met de hele familie, dus zeker ook met de kinderen. Maar wat doen we met de kleintjes: laten we hen voor één keer ook laat opblijven of zoeken we een babysit?" An (35)

Tips

. Leg kleine kinderen op tijd in bed. Tot zeven jaar is langer opblijven zinloos. Kinderen worden er moe en zeurderig van, en vooral: ze raken uit balans. Informeer vooraf of er een logeerkamer is, of breng zelf een veldbed mee naar het feest. Kerstmis vier je met je kroost, dus een babysit is minder aan te raden (én bovendien veel moeilijker te vinden...). Feesten horen immers bij het leven, en je kinderen horen bij jou.

. Vanaf zeven jaar kunnen ze mee feesten. Oudere kinderen vinden het spannend om er, net als de grote mensen, ook in de late uurtjes nog bij te zijn. Gun ze dat pleziertje in de kerstvakantie, maar bereid ze er wel bewust op voor door ze daags voordien en de dag erna wat vroeger naar bed te sturen. Bij oudere kinderen mag het ritme wel eens doorbroken worden door een prettig vooruitzicht.

 

Stresspiek 5 - Single kerst, eenzame kerst?

"Ik vier dit jaar mijn tweede kerst als vrijgezel, en daar zie ik best tegenop. Mijn tantes zijn nieuwsgierig en stellen me lastige vragen - ongetwijfeld goedbedoeld. Hoe kan ik me minder aan hen ergeren?" Karolien, 34 jaar

Tips

. Gedraag je als happy single. Amuséér je: zo straal je uit dat jij je geluk niet laat afhangen van het hebben van een partner. Pieker er niet over hoe het zou zijn mét partner, maar leef in het moment, met volle overgave. Richt je op de positieve kanten van je leven: zet eens op papier wat je er allemaal leuk aan vindt en je zult versteld staan! Door positief te denken ga je vanzelf beter in je vel zitten. Zo lok je gênante vragen veel minder snel uit, én ga je vanzelf vlotter om met vervelende reacties.

. Meer feestjes, meer kans op ontmoetingen. De kersttijd hoeft voor een vrijgezel helemaal geen pijnpunt te zijn. Integendeel: in de eindejaarsperiode zijn er meer feestjes en heb je dus meer kans om interessante mensen te ontmoeten!

 

Uit Libelle 47 (24 november 2011)
Meer lezen? De kracht van stress, door Anne-Marie Frisque (uitgeverij Witsand, 19,95 euro)