Verhoog uw veerkracht in tijden van Corona

Verhoog uw veerkracht in tijden van Corona

Velen van ons ervaren stress in het omgaan met de aanhoudende pandemie. We hebben als mens soms de reflex om veel dingen te gaan zien als gevaarlijk, dat heeft ons doen overleven in de oertijd. Nu is deze reflex tijdens deze pandemie bij een aantal mensen terug meer aangewakkerd door de angst voor het virus. Dit stimuleert het orthosympatisch zenuwstelsel waardoor we sneller gaan ademen, onze spieren opspannen, onze hartslag versnelt. Als deze spanning lang aanhoudt ontwikkelen we hierdoor klachten zoals hyperventilatie, vermoeidheid, spierpijn (rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, pijn op de borst), hartkloppingen, angst, prikkelbaarheid,… En uiteindelijk mogelijks burn-out.

Onze gewone manieren van batterijen opladen en omgaan met stress zijn tijdens een lockdown niet altijd meer mogelijk: fitness gesloten, etentjes met vrienden niet meer mogelijk, een dagje wellness gaat niet meer,… Het is moeilijker om zich met anderen verbonden te voelen. Vooral jongeren hebben het daar moeilijk mee.

Wat kan helpen? 11 tips

Vertraag: Vertraag je wandeltempo, neem de omgeving en geluiden in je op, las geregeld pauzes in, adem enkele keren in en uit wanneer je aan een volgende taak begint

Beweeg: Verken andere manieren om te sporten, zoals nordic wandelen, lopen in de natuur. Online dansen of yoga.

Plan en structureer: Over welke zaken heb je wél nog controle? Plan kleine doelen in, breng structuur in je dag, doe een brain dump en schrijf je to do’s op.

Stel prioriteiten: Sta even stil bij wat écht belangrijk is. Stel jezelf de vraag “Als ik maar een ding kan doen vandaag, waar zou ik dan op het einde van de dag met de meeste tevredenheid op terugkijken?

Mono-task: Start 1 taak per keer, en werk die af.

Ontspan en geniet: Blijf dingen doen waar je plezier aan beleeft, die je weer opladen, ook en ZEKER wanneer je het erg druk hebt. Hou een gratitude dagboek bij. Zet leuke muziek op en ga uit de bol. Zing mee met je favoriete liedjes op Youtube.

Adem: Adem bewust in door de neus, en adem bewust uit door de neus. Dit geeft je zenuwstelsel het signaal dat je mag ontspannen. Voorbeeld oefening: Adem 3 tellen in en 6 tellen uit. (zie link video)

Verbind. Blijf (virtueel) verbonden met je familie, vrienden, collega’s. Bel eens iemand op en vraag of bied een luisterend oor. Of ga Corona-proof wandelen. Een goed netwerk is van onschatbare waarde.

Slaap: Besteed aandacht aan een gezonde slaaphygiëne, met regelmaat en een duidelijke dag- en nachtstructuur. Zet je schermen uit 2 uur voor het slapen.

Verzorg je: Drink voldoende water, maak een verse maaltijd, probeer eens een andere klerencombinatie voor je thuiswerkdag. Wees mild voor jezelf en anderen.

Doe een piekerstop. Deze oefening kan helpen:

Noem drie dingen op die je ziet, hier in de ruimte. Benoem drie dingen die binnen je blikveld liggen, laat elk ding voorafgaan door de woorden ‘ik zie…’. Praat traag en wees je bewust van elk woord dat je uitspreekt. Laat dan zachtjes je ogen toevallen of hou ze een beetje open, gericht op een punt in de ruimte en benoem drie dingen die je zou zien als je op een plaats bent die je rust geeft en waar jij je veilig voelt. Dit mag een reële plek zijn, of een plek waar je nog nooit geweest bent doch een voorstelling van een veilige en rustgevende plaats. Probeer jezelf voor te stellen in die plek en je lichaam te laten vollopen met rust. Gebruik de zin: ‘Ik zie …’

Open je ogen en benoem drie dingen die je hoort, in het hier-en-nu. Laat dit telkens voorafgaan door: ‘Ik hoor …’. Laat vervolgens je ogen toevallen en benoem drie dingen die je hoort op je veilige plek, een plek waar het fijn vertoeven is.

Open dan opnieuw je ogen en benoem drie dingen die je voelt in je lichaam, terwijl je hier zit. Zeg: ‘Ik voel …’. Laat dan je ogen terug toevallen en benoem drie dingen die je voelt op je imaginaire plaats waar je helemaal ontspannen bent. Zeg: ‘Ik voel …’.

Mochten er zich onaangename sensaties of gedachten voordoen, kan je die opmerken en laten zijn. Wees je bewust van het komen en gaan van emoties. Je hoeft er niets mee te doen, je kan ze laten zijn en opmerken om nadien met vriendelijkheid en zachtheid, je zelf terug te richten op de oefening.

Info link toevoegen